Nowe zasady sporządzania jadłospisów

Fotografia posilku

Nowe zasady sporządzania jadłospisów w Przedszkolu Gminnym w Młodojewie

Początek roku szkolnego 2015/2016 wprowadził nowe zasady w zakresie żywienia dzieci.
Zmiany mają za zadanie promowanie zdrowego odżywiania i wyrabianie pozytywnych nawyków żywieniowych.

Codziennie na talerzach przedszkolaków powinny się znaleźć:

• owoce, warzywa lub ich suszonki
• produkty bogate w wapń
• napoje należy przygotować bez dodatku cukru i słodzików
• świeżo wyciskane soki
• rośliny strączkowe, ryby
• sałatki owocowe z dodatkiem jogurtu naturalnego
• podawanie produktów zbożowych np.: kasze, ryże, makarony.

Pani Kucharka powinna pamiętać:
• że dzienne spożywanie soli w przedszkolu nie powinno przekraczać 5g
• zupy i sosy oraz inne dania powinny być komponowane z naturalnych składników
• niedopuszczane jest stosowanie koncentratów spożywczych z wyjątkiem wykonanych z naturalnych składników
• zawartość cukru w składnikach nie powinna przekraczać 10 %

Zdjęcia z menu w Przedszkolu Gminnym w Młodojewie

opracowała: U. Tomczak

na podstawie artykułu Joanny Lesińskiej

pt.: „ Rewolucja na talerzu”

Odsłony: 559